Huisartsen en jeugdartsen vervullen een belangrijke rol rond de hulp en ondersteuning van kinderen en gezinnen. We zien dat (voornamelijk) huisartsen, in de rol als wettelijk verwijzer, vaak rechtstreeks doorverwijzen naar specialistische jeugdhulp. Deze verwijzingen zorgen voor extra zorgkosten waar de gemeente geen invloed op heeft. Tevens is het de vraag of jeugdige en gezinnen verwezen worden naar de best passende hulp en ondersteuning dichtbij huis.
Daarom hebben we de samenwerking tussen de wijkteamprofessionals en de huisartsen geïntensiveerd middels de pilot ‘Eén contactpersoon jeugdgezondheidszorg en wijkteam’ en “POH GGZ-Jeugd".
Gezamenlijk hebben we de verwijzingen en het op- en afschalen van zorg afgestemd. Hierdoor hebben we hier meer inzicht en grip op gekregen.

De samenwerking met Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond en Veilig Thuis is geoptimaliseerd en geïntensiveerd. Hieromtrent hebben we diverse samenwerkingsbijeenkomsten georganiseerd. Vanuit het wijkteam zijn de contacten met Veilig Thuis geïntensiveerd door middel van vaste aanspreekpunten.