Voor onze inwoners willen we dichtbij en benaderbaar zijn. We stellen ons open en actief op en luisteren naar onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. We stimuleren het ‘Ridderkerk-gevoel’. We betrekken de inwoners bij beleidsontwikkeling en beleidsuitvoering en communiceren daar tijdig over met eigentijdse media en op een begrijpelijke manier. We geven inwoners en organisaties alle ruimte om ideeën en initiatieven te ontwikkelen.
In Ridderkerk kan de inwoner rekenen op dienstverlening die van goede kwaliteit en betrouwbaar is. Wij werken samen met de gemeenten Barendrecht en Albrandswaard in de ambtelijke BAR-organisatie. Zo bieden we de inwoners en ondernemers van Ridderkerk de dienstverlening waar zij recht op hebben, met behoud van Ridderkerk als zelfstandige, autonome gemeente.
We vinden samenwerking belangrijk. Met onze partners binnen Ridderkerk, en met de gemeenten en overheden om ons heen, zoals de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, maar ook daarbuiten. Dat doen we op een positieve, uitnodigende en deelnemende manier.
- In 2020 is verder gewerkt aan het realiseren van het collegeprogramma 2018-2022, waarbij diverse majeure besluiten zijn genomen. Voorbeelden hiervan zijn: HOV-visie, Mobiliteitsplan, Ontwikkelperspectief Centrum, Visie op IKC, Groenvisie, Integraal Veiligheidsbeleid, diverse bestemmingsplannen ten behoeve van herontwikkeling, Warmtevisie, Geluidscherm Oosterpark, renovatie sporthal Drievliet en herhuisvesting Rowdies;
- In 2020 is de eerste kinderburgemeester van Ridderkerk geïnstalleerd;
- Om inzicht te krijgen in de waardering van onze inwoners heeft de gemeente Ridderkerk ook in 2020 meegedaan aan een benchmarkonderzoek Waarstaatjegemeente. We scoren voldoende op alle onderdelen (woon- en leefomgeving, samenwerking inwoner, gemeentelijke dienstverlening, zorg en welzijn). In vergelijking met 2019 is er sprake van een nagenoeg vergelijkbare waardering. Ridderkerk heeft in vergelijking met andere gemeenten van gelijke grootte een hogere score;
- 2020 heeft voor een groot deel in het teken gestaan van corona: het bestrijden van de pandemie, het uitvoeren, toezien en handhaven op de maatregelen, het verstrekken van steunmaatregelen (zoals de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers - Tozo) en het continu omzien naar inwoners, organisaties en ondernemers. In kader van dat laatste heeft het college diverse brandzaak-besluiten genomen.