Programma 9 Ruimtelijke ontwikkeling, wonen en maatschappelijk vastgoed

Programmavisie

Terug naar navigatie - Programmavisie

Diverse ruimtelijke ontwikkelingen worden in samenhang met elkaar ingevuld en vormgegeven. Het Integraal Accommodatieplan (IAP) en de actualisatie (AIAP) hierop zijn daarvan een belangrijk element. Flexibele omgevingsplannen zijn een hulpmiddel om in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen en wensen. Samen met de woningbouwcorporaties zetten we ons in voor een evenwichtige en kwalitatief goede woningvoorraad, beschikbaar voor alle doelgroepen, inclusief eenpersoonshuishoudens (van jong tot oud) en beschermd wonen. Daarbij wordt rekening gehouden met wensen die voortkomen uit de samenleving. Levensloopbestendigheid, klimaatadaptatie en energietransitie zijn hierbij belangrijke aspecten.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen Fysieke bedrijfsinfrastructuur

De vraag naar zowel woonruimte als percelen bedrijfsterrein waren in 2021 onverminderd groot. Het maken van keuzes in de verdeling van de schaarse ruimte in Ridderkerk is noodzakelijk. In de loop van 2021 is hiervoor het compensatieplan opgesteld. Ridderkerk wil daarmee middels regionale afstemming een goede balans tussen gezonde woon- en woon/werkmilieus bereiken en een gezonde toekomstige economische ontwikkeling.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen Onderwijshuisvesting

In april 2021 is het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) onderwijshuisvesting funderend (dat is primair en voortgezet) onderwijs 'Huisvesting in het onderwijs, een vak apart!' gepresenteerd. Het was voor het eerst dat er een gezamenlijk onderzoek vanuit de vijf bij onderwijshuisvesting betrokken departementen (ministeries) is gedaan. Het gaat om de ministeries voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Financiën, Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Algemene Zaken. De afgelopen jaren zijn er verschillende landelijke rapporten opgesteld over de knelpunten in de onderwijshuisvesting. Zo blijft de bouwkundige kwaliteit van schoolgebouw achter bij de maatschappelijke verwachting van een goed gebouw, zijn de eisen verhoogd, vooral op het gebied van duurzaamheid, maar de budgetten niet, is het gebouwenbestand gemiddeld oud, zijn er de problemen met ventilatie, frisse lucht en temperatuurbeheersing. De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media heeft daarom opdracht gegeven tot een breed onderzoek. In het IBO worden de bekende knelpunten bevestigd en worden vier beleidspakketten voorgesteld, die met weinig of veel verschuivingen van de huidige regels, zorgen voor een beter werkend stelsel. De minister heeft de Tweede kamer bericht dat het nieuwe kabinet een reactie op het onderzoek gaat geven.

De volgende wetswijzigingen zijn ook doorgeschoven naar het nieuwe kabinet:

  • Renovatie wordt een voorziening in de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs.
  • Het investeringsverbod voor schoolbesturen in schoolgebouwen wordt opgeheven.
  • Een meerjarig Integraal Huisvestingsplan wordt verplicht.

Het Rijk stelde een subsidiepot van € 200 miljoen beschikbaar voor een subsidie van 30% voor maatregelen op scholen waarvan de ventilatie niet voldoet aan de wettelijke eisen. De subsidie was niet bedoeld voor nieuwbouw. Schoolbesturen van scholen in Ridderkerk hebben geen gebruik gemaakt van deze subsidie.

De prijzen in de bouw stijgen doordat minder grondstoffen leverbaar zijn. Bovendien zijn minder aannemers beschikbaar. De indexering van het normbedrag voor nieuwbouw en uitbreiding kwam uit op 4,87%.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen Accommodaties (incl. sport)

Het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed is een continu aandachtspunt. In 2021 is een groot gedeelte van de energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of korter uitgevoerd. In 2022 zal verder onderzoek plaats vinden naar verdere verduurzaming van recreatiecentrum de Fakkel.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen Begraafplaatsen

De ontwikkelingen, zoals de verhouding sterfte en begrafenissen wordt jaarlijks gevolgd. In 2021 zijn in totaal minder graven uitgegeven dan in 2020. Het aandeel algemene graven is in 2021 juist hoger dan in 2020.
Voor de exploitatieberekening van de begraafplaatsen worden de ontwikkelingen van de drie tot vijf jaar daarvoor meegenomen. Zodoende kan richting toekomst ingespeeld worden op noodzakelijke grafvakken voor algemene graven, bepaalde tijd graven, onbepaalde tijd graven, ruimte in urnenwand (columbarium) en urnentuin etc.
Voor de noodzakelijk grafruimte speelt ook de uitkomst van het onderzoek om graven van Molukse KNIL-militairen en hun vrouwen een historische bescherming te geven een rol. En aanvullend historische bescherming voor alle graven van veteranen. Met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap (moslim en christen) is in 2021 gestart met overleggen om gegevens te achterhalen. Het onderzoek om alle graven van KNIL-militairen en vervolgens alle veteranen te achterhalen zal naar verwachting tot eind 2022 duren. Tevens zijn verzoeken voor gedenkbomen met al dan niet daarin verwerkt de as van de overledene een ontwikkeling waarop ingespeeld wordt. Deze afweging wordt meegenomen met de uitbreiding van de begraafplaats Vredehof.
Het onderzoek naar de praktische mogelijkheden om afval te scheiden op de begraafplaatsen voor medewerkers en bezoekers is eind 2021 gestart.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen Ruimtelijke ontwikkeling

Op 6 december 2021 stelde de gemeenteraad de Gebiedsvisie Rivieroevers Ridderkerk en de bijbehorende milieueffectrapportage (planMER) vast. Met de gebiedsvisie wordt de ambitie voor de verdere ontwikkeling van de oevers neergezet. De gebiedsvisie betreft een visie op hoofdlijnen. Voor de te ontwikkelen delen zijn detailuitwerkingen vereist die ook in onderlinge samenhang aan de doelstelling van de visie moeten blijven beantwoorden. De ontwikkelhorizon voor deze visie is circa tien jaar, waarbij voor ‘voorstelbare’ ontwikkeling deze planhorizon tot circa twintig jaar kan worden opgerekt. De gemeente is voornemens de kaders van deze visie te vertalen in een Omgevingsplan voor de Rivieroevers.

Omgevingswet
In 2021 hebben voorbereidingen plaatsgevonden op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Inmiddels is bekend dat de inwerkingtreding van de wet uitgesteld is van 1 juli 2022 naar 1 januari 2023. Ook is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) parallel aan de Omgevingswet uitgesteld.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen Grondexploitaties (niet bedrijventerreinen)

In Ridderkerk is Het Zand nog de enige gemeentelijke grondexploitatie voor woningbouw. In 2021 is de bouw van de vijfde fase van Het Zand, bestaande uit vijftig grondgebonden woningen, voltooid. In 2021 is ook de bouw van het eerste gedeelte van de zesde fase van Het Zand, bestaande uit 37 grondgebonden woningen, vrijwel voltooid. Het tweede deel van deze fase bestaat uit de bouw van een appartementencomplex met 58 appartementen en is momenteel in aanbouw. De zevende (laatste) fase wordt voorbereid. Een ander project in deze grondexploitatie betreft de Driehoek Het Zand. Dit project is aanbesteed. In totaal zijn hier 88 appartementen en 43 eengezinswoningen gepland. Het project bestaat uit drie bouwblokken. De bouw van het eerste blok (55 appartementen) is in 2021 gestart.

Terug naar navigatie - Trends en ontwikkelingen Wonen en bouwen

Door de stijgende huizenprijzen is de krapte op de woningmarkt een steeds grotere uitdaging. Vanuit het kabinet zijn middelen beschikbaar gesteld om de gemeenten en woningcorporaties te stimuleren om sneller en meer betaalbare woningen te realiseren.

Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Terug naar navigatie - Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Wat hebben we bereikt?

Uit het opgestelde compensatieplan blijkt dat er voldoende ruimte beschikbaar is om bedrijfsterreinen binnen het stedelijk gebied te kunnen compenseren en transformatie naar woningbouw mogelijk te maken.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Het compensatieplan is het afgelopen jaar opgesteld. Het plan wordt in februari 2022 ter goedkeuring voorgelegd aan de de MRDH en na goedkeuring voorgelegd aan de provincie Zuid-Holland.

Onderwijshuisvesting

Terug naar navigatie - Onderwijshuisvesting

Wat hebben we bereikt?

Binnen de grenzen van de geldende verordening werken we aan een optimale huisvesting van het onderwijs.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Wij hebben gewerkt aan de vervangende nieuwbouw van het Gemini College en basisscholen De Noord, De Wingerd en De Driemaster. Voor deze vier projecten zijn stuurgroepen ingesteld waarin op bestuurlijk niveau regelmatig de voortgang wordt besproken en zo nodig besluiten worden genomen.

Wij hebben de aanbesteding gedaan en de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van het Gemini College op het Sportpark. De gemeente is bouwheer van deze nieuwbouw. De bouw is vervolgens gestart en gaat volgens planning. We hebben overleg met schoolbestuur Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor primair en voortgezet onderwijs (OZHW) over het gebruik van het gebouw aan de Prinses Margrietstraat en over de uitbreiding van de nieuwbouw die door de groei van de school nodig is.

In de wijk Oost werken we aan de nieuwbouw van twee integrale kindcentra (IKC). De gemeente is bouwheer van de nieuwbouw van basisschool De Noord. De nieuwe school komt op de huidige locatie aan de Bilderdijklaan 2. In het nieuwe gebouw komt ook een gymzaal en huisvesting voor kinderopvang van Yes! Kinderopvang. Na de beschikbaarstelling van de investeringskredieten door de raad, zijn we gestart met het ontwerp van IKC De Noord. We hebben het voorlopig ontwerp vastgesteld. Tijdens de bouw wordt de school tijdelijk gehuisvest aan de P.C. Hooftstraat 2 (voormalige gemeentewerf). Hiervoor doen wij samen met de school en schoolbestuur OZHW de voorbereidingen.

Schoolbestuur Protestants-Christelijk Primair Onderwijs Barendrecht en Ridderkerk (PCPOBR) is bouwheer van de nieuwbouw van basisschool De Wingerd op de huidige locatie aan de Da Costalaan 1. Naast het huidige gebouw komt de nieuwbouw voor de school en kinderopvang SKR. Het huidige gebouw wordt gerenoveerd en gaat dienst doen als wijkcentrum voor de activiteiten van wijkactiviteitenvereniging WAVO. De werktitel van de nieuwbouw is Kind- en Wijkcentrum (KWC) De Wingerd. PCPOBR heeft het krediet voor de bouwvoorbereiding ontvangen en is met de drie partijen om tafel gegaan om te komen tot een ontwerp. In de stuurgroep hebben we vervolgens het programma van eisen, het plan van aanpak en het voorlopig ontwerp vastgesteld.

Wij hebben in juli met de partijen (schoolbesturen, kinderopvangorganisaties, WAVO, wijkoverleg Oost en werkgroep Gebiedsvisie Plein Oost) gesproken over de totstandkoming en informatievoorziening aan de wijk over de twee nieuwe IKC's in Oost. In december zijn alle omwonenden via een brief geïnformeerd over de beide voorlopig ontwerpen van IKC De Noord en KWC De Wingerd. Want er kon vanwege de coronamaatregelen geen inloopavond georganiseerd worden. We houden belangstellenden ook via de Nieuwsbrief Gebiedsvisie Plein Oost op de hoogte van beide nieuwbouwprojecten.

We hebben onderzocht of het mogelijk was om de nieuwbouw van De Driemaster aan de Platanenstraat te realiseren en niet op de locatie Randweg. De Driemaster is nu al tijdelijk gehuisvest aan de Platanenstraat en dat bevalt goed. Uit onderzoeken is gebleken dat permanente huisvesting op deze plek mogelijk is. Schoolbestuur LEV West-Nederland is bouwheer van de nieuwbouw van IKC De Driemaster met ruimte voor kinderopvang door To Be Kind.

Twee scholen zijn uitgebreid. PCPOBR heeft de uitbreiding van basisschool De Fontein in Bolnes gerealiseerd. De Rehobothschool in Centrum is uitgebreid door de Vereniging voor christelijk basisonderwijs.

Met de vaststelling van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Ridderkerk 2021 zijn de normbedragen voor (vervangende) nieuwbouw verhoogd om te kunnen voldoen aan de BENG-normen. Verder zijn wijzigingen van de berekening van de ruimtebehoefte inclusief het leerlinggewicht en de berekening van het aantal uren bewegingsonderwijs in de nieuwe verordening opgenomen.

Wij hebben samen met een afvaardiging van schoolbesturen en kinderopvangorganisaties gewerkt aan beleid voor de huisvesting van een IKC in bestaande gebouwen. Want volgens de onderwijshuisvestingswetgeving heeft onderwijs voorrang op kinderopvang als de school groeit. Dit kan leiden tot de ongewenste situatie dat kinderopvang uit de school weg moet.

Zoals ieder jaar hebben wij vier keer bestuurlijk overleg met alle schoolbesturen en kinderopvangorganisaties gevoerd in het Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO).

Accommodaties (incl. sport)

Terug naar navigatie - Accommodaties (incl. sport)

Wat hebben we bereikt?

In 2021 is een start gemaakt met het verduurzamen van het Vastgoed. Daarnaast hebben er onderzoeken plaatsgevonden naar de Huishoudschool, jongerencentrum de Loods, jongeren sociëteit de Gooth, de Noord en is gestart met de bouw van het nieuwe Gemini college.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Een groot gedeelte van de duurzaamheidsmaatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of korter is uitgevoerd. De bouw van het Gemini is gestart in 2021. De oplevering zal in 2022 plaatsvinden. De bouw van jongerencentrum de Loods, jongeren sociëteit de Gooth, CBS De Wingerd en de renovatie van sporthal Drievliet zal in 2022 starten. Ook is het herbestemmingsonderzoek van de Huishoudschool afgerond.

Begraafplaatsen

Terug naar navigatie - Begraafplaatsen

Wat hebben we bereikt?

In 2021 is de beschikbare grafcapaciteit op begraafplaats Vredehof verruimd.
Met het ruimen van graven wordt de beschikbare grafcapaciteit vergroot maar dit is niet voldoende om de grafcapaciteit in de toekomst te borgen. De uitbreiding van begraafplaats Vredehof is noodzakelijk. In 2021 is gestart is met de uitbreiding van begraafplaats Vredehof. Tevens is budget beschikbaar gesteld door de raad voor de inrichting van de uitbreiding.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

De procedure voor het ruimen van algemene graven is ruim een jaar voor de daadwerkelijke ruiming ingezet door het bekendmaken van de ruiming. Nabestaanden zijn in de gelegenheid gesteld aan te geven wat met de grafsteen en de stoffelijke overschotten gedaan moet worden (herbegraven in een particulier graf of opgraven voor crematie). Herbegraven in een verzamelgraf is zowel bij het ruimen van algemene graven als particuliere graven uitgevoerd als er geen specifieke wensen zijn geuit.
De periodieke ruiming van algemene graven en particuliere graven waar afstand van gedaan is, is in 2021 gestart. Door corona heeft het ruimen van deze graven enige vertraging opgelopen. Deze achterstand wordt in 2022 ingelopen.

Ruimtelijke ordening

Terug naar navigatie - Ruimtelijke ordening

Wat hebben we bereikt?

  • Vanuit het AIAP is een start gemaakt met de bouw van het Gemini college. Ook zijn plannen uitgewerkt voor de nieuwbouw van OBS De Noord, CBS De Wingerd (fase 1 uit de Gebiedsvisie Plein Oost), CBS De Driemaster, de Gooth en de Loods en de uitbreiding van Ridderkerk Rowdies via het bestemmingsplan Oosterpark. Tot slot is vanuit de omgevingsvisie ook een start gemaakt met de bouw van de Botterhof (achttien woningen) aan de Windmolen 110.
  • In 2021 hebben voorbereidingen plaatsgevonden op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Inmiddels is bekend dat de inwerkingtreding van de wet uitgesteld is van 1 juli 2022 naar 1 januari 2023. Het uitstel van de Omgevingswet houdt verband met onvoldoende zekerheid dat nieuwe omgevingsplannen, omgevings- en waterschapsverordeningen via het plansoftware goed digitaal gepubliceerd kunnen worden. Uit overleg met verschillende experts blijkt dat er meer tijd nodig is om goed te oefenen met de nieuwe digitale systemen van de Omgevingswet. Ook is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) parallel aan de Omgevingswet uitgesteld.
  • Aandacht is besteed aan duurzame gebiedsontwikkeling. Hierbij is aandacht besteed aan het benutten van kansen, samen met stakeholders en andere betrokkenen.
    • Er is een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld door de gemeenteraad, ter uitvoering van de Visie Grondposities, waarna een start is gemaakt voor de volgende voorgenomen ontwikkelingen.
      • Platanenstraat 6 - realisatie CBS De Driemaster.
      • Prunuslaan - principeverzoek voor woonzorg (Siloah en Wooncompas).
      • Plein Oost - uitvoering fase 1: CBS De Wingerd.
    • Op 6 december 2021 stelde de gemeenteraad de gebiedsvisie Rivieroevers en de bijbehorende milieueffectrapportage (planMER) vast.
    • Marktinitiatieven waar we in 2021 aan werkten, zijn:
      • Projecten voor Wooncompas, waaronder Stadhouderslaan, J.S. Bachstraat 4 (principeverzoek met Pameijer), Blaak (principeverzoek), Prunuslaan (principeverzoek met Siloah) en 't Ronde Sant (principeverzoek met Aafje).
      • P.C. Hooftstraat.
      • Uitvoering Ontwikkelperspectief Centrum, onder andere voor het toevoegen van woningen.
      • Bouw woning Waalweg (principeverzoek).
      • Uitbreiding De Neshoeve (principeverzoek).
      • Het Zand fase 7.
      • Rijksstraatweg nabij 151.
      • Woningbouw Pruimendijk 19 - 21.
      • Ruimte voor Ruimte polder Geerlaan tuinder Pruimendijk 53.
      • Daarnaast zijn de volgende bestemmingsplannen vastgesteld, om de betreffende marktinitiatieven juridisch planologisch mogelijk te maken:
        • Oosterpark.
        • Pruimendijk 164 - 170.
        • Electropark 17.
        • Woningbouw hoek Rijksstraatweg/ Lagendijk.
        • Rembrandtweg 257 (uitgebreide omgevingsvergunning).

Wat hebben we daarvoor gedaan?

In 2021 hebben de volgende voorbereidende werkzaamheden voor de invoering van de Omgevingswet plaatsgevonden:

  • Er is geoefend met een omgevingstafel. Bij een concreet initiatief is de vorm van een omgevingstafel toegepast waarbij ook de ketenpartners betrokken waren.
  • De nieuwe werkprocessen worden in beeld gebracht en een advies volgt van BMC.
  • VTH-software is aangeschaft waarmee straks omgevingsvergunning verleend kunnen worden. Zodra de Omgevingswet in werking treedt wordt overgestapt op de nieuwe processen in Squit.
  • De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is parallel aan de Omgevingswet uitgesteld. Er zijn twee proefprojecten in het kader van de Wkb opgestart. In deze proefprojecten wordt samen met aannemers en kwaliteitsborgers geoefend met de toekomstige nieuwe werkwijze.
  • Er is opdracht verleend voor het opstellen van een casco omgevingsplan door de gemeente.
  • Er heeft een inventarisatie van de verordeningen met betrekking tot de fysieke leefomgeving plaatsgevonden.
  • De gemeenteraad heeft de Verordening op de gemeentelijke adviescommissie Commissie Ruimtelijke Kwaliteit 2021 vastgesteld.
  • Er is een handreiking participatie voor initiatiefnemers opgesteld. Er wordt verder gewerkt aan het Participatiebeleid.
  • Voorbereidende werkzaamheden om tot een besluitvorming adviesrecht en het delegatiebesluit te komen heeft plaatsgevonden. 

Grondexploitaties (niet bedrijventerreinen)

Terug naar navigatie - Grondexploitaties (niet bedrijventerreinen)

Wat hebben we bereikt?

Conform de uitgangspunten is in 2021 grond verkocht ten behoeve van de bouw van appartementen in fase 6 van Het Zand en voor de bouw van het eerste van drie bouwblokken in de Driehoek Het Zand.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Er is conform planning grond uitgegeven in fase 6 van Het Zand en in de Driehoek Het Zand. Fase 5 van Het Zand is woonrijp gemaakt. Enkele afrondende werkzaamheden vinden in 2022 plaats. Fase 7 is nog niet bouwrijp gemaakt, aangezien er nog geen overeenstemming is met de projectontwikkelaar over het te realiseren bouwplan (een Knarrenhof is voorzien). De geactualiseerde grondexploitatie Het Zand is door de gemeenteraad vastgesteld bij besluit van 1 juli 2021.

Wonen en bouwen

Terug naar navigatie - Wonen en bouwen

Wat hebben we bereikt?

  • De samenwerking met Wooncompas is goed en via het Samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam hebben we goed zicht op de woningmarkt en de woningvoorraad. De regionale afspraken worden nagekomen.
  • Wooncompas heeft nieuwbouwproject Coosje Ayalstraat gerealiseerd.
  • Stadhouderslaan: circulaire starterswoningen die compleet afgebouwd vanuit de fabriek op bestemming geplaatst worden.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • Beleidsregels Toewijzen standplaatsen woonwagens vastgesteld.
  • We hebben een Woonvisie voor Ridderkerk opgesteld.
  • We hebben prestatieafspraken gemaakt met woningbouwvereniging Samenwerking Slikkerveer.
  • In de bestuurlijke overleggen met Wooncompas hebben we de Prestatieafspraken 2020-2024 samen met Wooncompas besproken.
  • Uitvoering gegeven aan het Regioakkoord:
    • Monitoren van de afspraken.
    • Opstellen van een nieuwe regionale woonvisie.
    • Actualiseren Regioakkoord.

Wat heeft het gekost?

Terug naar navigatie - Wat heeft het gekost?
Exploitatie Begroting 2021 Begroting 2021 na wijziging Realisatie 2021 Verschil
Lasten
0.3:Beheer overige gebouwen en gronden -1.107.900 -896.300 -648.594 247.706
3.2:Fysieke bedrijfsinfrastructuur -4.039.800 -6.888.700 -3.297.247 3.591.453
4.2:Onderwijshuisvesting -2.026.400 -2.085.400 -1.842.793 242.607
5.2:Sportaccommodaties -3.563.600 -5.022.800 -5.403.055 -380.255
7.5:Begraafplaatsen en crematoria -1.525.000 -1.597.800 -1.752.821 -155.021
8.1:Ruimtelijke ordening -1.422.900 -1.806.900 -2.061.153 -254.253
8.2:Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen) -4.661.600 -19.675.800 -18.490.155 1.185.645
8.3:Wonen en bouwen -1.259.900 -1.462.100 -1.063.500 398.600
Totaal Lasten -19.607.100 -39.435.800 -34.559.318 4.876.482
Baten
0.3:Beheer overige gebouwen en gronden 172.400 162.000 157.762 -4.238
3.2:Fysieke bedrijfsinfrastructuur 3.913.000 6.757.700 4.321.086 -2.436.614
4.2:Onderwijshuisvesting 1.300 1.300 3.138 1.838
5.2:Sportaccommodaties 1.393.900 2.772.400 3.205.399 432.999
7.5:Begraafplaatsen en crematoria 1.395.700 1.395.700 1.681.881 286.181
8.1:Ruimtelijke ordening 60.600 34.000 251.979 217.979
8.2:Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen) 4.773.800 19.909.100 18.068.583 -1.840.517
8.3:Wonen en bouwen 51.200 51.200 37.218 -13.982
Totaal Baten 11.761.900 31.083.400 27.727.045 -3.356.355
Saldo - Lasten en baten -7.845.200 -8.352.400 -6.832.273 1.520.127
Stortingen
0.10:Mutaties reserves -693.600 -1.168.600 -1.168.600 0
Totaal Stortingen -693.600 -1.168.600 -1.168.600 0
Onttrekkingen
0.10:Mutaties reserves 831.100 2.205.800 1.652.949 -552.851
Totaal Onttrekkingen 831.100 2.205.800 1.652.949 -552.851
Saldo - Reserves 137.500 1.037.200 484.349 -552.851

Toelichting 0.3 Beheer overige gebouwen en gronden

Terug naar navigatie - Toelichting 0.3 Beheer overige gebouwen en gronden
Omschrijving Bedrag afwijking
0.3 Beheer overige gebouwen en gronden
Lasten 247.706
Baten -4.238
Voordelig saldo 243.468

Gebouw C, Koningsplein 1 (voordeel 59.445)
Positief saldo veroorzaakt door lagere energiekosten van € 24.000 en lagere onderhoudskosten € 30.000.

Toerekening BAR-bijdrage naar programma's (voordeel 184.601)
De toerekening van de BAR-bijdrage naar de programma's wordt toegelicht in de Leeswijzer.

Overige verschillen kleiner dan € 25.000 (nadeel 577)

Toelichting 3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Terug naar navigatie - Toelichting 3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur
Omschrijving Bedrag afwijking
3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur
Lasten 3.591.453
Baten -2.436.614
Voordelig saldo 1.154.839

GREX Cornelisland (voordeel 1.061.836)
De actualisatie van de grondexploitatie Cornelisland leidt tot een tussentijdse winstneming van € 1.061.836.

Toerekening BAR-bijdrage naar programma's (voordeel 93.003)
De toerekening van de BAR-bijdrage naar de programma's wordt toegelicht in de Leeswijzer.

Toelichting 4.2 Onderwijshuisvesting

Terug naar navigatie - Toelichting 4.2 Onderwijshuisvesting
Omschrijving Bedrag afwijking
4.2 Onderwijshuisvesting
Lasten 242.607
Baten 1.838
Voordelig saldo 244.445

Toerekening BAR-bijdrage naar programma's (voordeel 240.400)
De toerekening van de BAR-bijdrage naar de programma's wordt toegelicht in de Leeswijzer.

Overige verschillen kleiner dan € 25.000 (voordeel 4.045)

Toelichting 5.2 Accommodaties (incl. sport)

Terug naar navigatie - Toelichting 5.2 Accommodaties (incl. sport)
Omschrijving Bedrag afwijking
5.2 Sportaccommodaties
Lasten -380.255
Baten 432.999
Voordelig saldo 52.744

Zwembaden (nadeel 78.475)
Het nadeel betreft grotendeels het resterende tekort op het zwembad, wat op grond van de aangeleverde jaarcijfers van de Sportservice Ridderkerk B.V., als nog te betalen kosten is opgenomen.

Onderhoud sport accommodaties algemeen (voordeel 52.895)
Lagere onderhoudskosten. De lagere onderhoudskosten komen doordat de prijs voor het uit te voeren onderhoud lager is uitgevallen. Daarnaast zijn enkele werkzaamheden uitgesteld.

Sporthal en binnenbad De Fakkel (voordeel 126.356)
Lagere onderhoudskosten. De lagere onderhoudskosten komen doordat de prijs voor het uit te voeren onderhoud lager is uitgevallen. Daarnaast zijn enkele werkzaamheden uitgesteld.

Sporthal De Wissel (voordeel 29.623)
Positief saldo vanwege hogere huurinkomsten en lagere onderhoudskosten.

Groene sportvelden en terreinen Ridderkerk (nadeel 31.029)
De overschrijding wordt veroorzaakt door extra onderhoud op sportpark Rijsoord. Ondanks de overschrijding wordt een bedrag van € 60.000 doorgeschoven. Het bedrag ziet toe op een vergoeding voor de clubaccommodatie wanneer deze gesloopt gaat worden. Het project heeft vertraging opgelopen. De verwachting is dat pas in 2023 gestart kan worden met de werkzaamheden.

Toerekening BAR-bijdrage naar programma's (nadeel 49.307)
De toerekening van de BAR-bijdrage naar de programma's wordt toegelicht in de Leeswijzer.

Overige verschillen kleiner dan € 25.000 (voordeel 2.681)

Toelichting 7.5 Begraafplaatsen

Terug naar navigatie - Toelichting 7.5 Begraafplaatsen
Omschrijving Bedrag afwijking
7.5 Begraafplaatsen
Lasten -155.021
Baten 286.181
Voordelig saldo 131.160

Begraafplaatsen Algemeen (nadeel 72.517)
Vanwege coronabesmettingen en (als gevolg daarvan) personeel in quarantaine was het uitvalpercentage onder eigen personeel hoog. Daarnaast waren er het afgelopen jaar meer uitvaarten welke intensievere begeleiding nodig hadden. Een deel van het groenonderhoud en schoonhouden rond de graven is daardoor uitbesteed aan de groenaannemer welke ook het wijkonderhoud uitvoert.

Baten begraafplaatsrechten (voordeel 135.855)
Het aantal begrafenissen was in 2021 lager dan in 2020. Er zijn meer algemene graven uitgegeven dan de jaren daarvoor. Het aantal ontvangsten van het verlengen van grafrechten daterend uit 2020 en ontvangen in 2021 is hoger dan geraamd. Tevens is het aantal grafrechtverlengingen in 2021 eveneens hoger dan geraamd.

Toerekening BAR-bijdrage naar programma's (voordeel 55.087)
De toerekening van de BAR-bijdrage naar de programma's wordt toegelicht in de Leeswijzer.

Overige verschillen kleiner dan € 25.000 (voordeel 12.735)

Toelichting 8.1 Ruimtelijke ordening

Terug naar navigatie - Toelichting 8.1 Ruimtelijke ordening
Omschrijving Bedrag afwijking
8.1 Ruimtelijke ordening
Lasten -231.430
Baten 195.156
Nadelig saldo -36.274

Gebiedsvisie Centrum-Oost (voordeel 150.000)

In de raadsinformatiebrief van 17 december 2021 is bericht dat dit project in 2022 start met een pilot rondom de kruising van de Havenstraat - Noordenweg - Sint Jorisstraat. Over de aanpak van deze pilot is het volgende geschreven: "We brengen bij deze pilot externe partijen, die zich al in het gebied bevinden en hebben aangegeven te willen ontwikkelen, bij elkaar. We laten daarbij ook meer over aan de partijen zelf. Dit is een nieuwe werkwijze. Over deze werkwijze heeft contact plaatsgevonden met een aantal bedrijven in Centrum Oost, die aangegeven hebben dit een reële benadering te vinden. In deze pilot geven we de gemeentelijke kaders aan de voorkant mee en hebben we als gemeente, in vergelijking met andere marktinitiatieven, geen actieve rol. Deze pilot heeft als doel om te kijken of we deze werkwijze ook bij andere ontwikkelingen toe kunnen passen. Het risico leggen we hiermee meer bij de initiatiefnemer(s). De kanttekening is dat ook toetsing van werk dat door anderen is uitgevoerd, leidt tot druk in het begin van de keten. Dat zal niet leiden tot een verlichting van de druk verderop in de keten: we zullen bijvoorbeeld gewoon vergunningen moeten blijven verlenen." Het budget wordt doorgeschoven naar 2022.

MI Scheepswerflocatie (nadeel 99.712)
Op verzoek van bewoners van het Droogdok (Riederwerf) is capaciteit ingezet om de aldaar geconstateerde problemen op te lossen via een overlegstructuur met alle betrokken partijen. Dit heeft geleid tot extra inzet van personeel (€ 59.743) en het voltooien van het openbaar gebied (€ 18.910). Tegenover deze laatste kosten staan inkomsten in de vorm van een afkoopsom van de ontwikkelaar. Deze is al in 2020 ontvangen. Overige kosten zijn externe adviezen, overlegkosten en balansmutaties.

MI Herstructurering Rembrandtweg e.o. Wooncompas (nadeel 45.795)
De overschrijding komt door niet geraamde extra rioleringswerkzaamheden die ten behoeve van het project zijn uitgevoerd.

Overige verschillen kleiner dan € 25.000 (nadeel 40.767)

Toelichting 8.2 Grondexploitaties (niet bedrijventerreinen)

Terug naar navigatie - Toelichting 8.2 Grondexploitaties (niet bedrijventerreinen)
Omschrijving Bedrag afwijking
8.2 Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen)
Lasten 1.185.871
Baten -1.840.743
Nadelig saldo -654.872

GRB: Erfpachtsgronden (voordeel 25.753)
Door tussentijdse verkoop van de erfpachtgronden aan NXR/ACH worden over een kortere periode kapitaallasten aan het product doorbelast. Omdat op grond niet wordt afgeschreven betreft dit alleen een lagere doorbelasting van rente.

GREX Het Zand (nadeel 788.008)
De actualisatie van de grondexploitatie leidt ertoe, dat eerder genomen winst moest worden teruggenomen (€ 147.228) en dat een verliesvoorziening moest worden gevormd (€ 640.780).

GREX Anjerstraat-Bloemenstraat (voordeel 107.383)
Deze grondexploitatie is eind 2021 afgesloten. Er resteert een positief saldo van € 107.383.

Toelichting 8.3 Wonen en bouwen

Terug naar navigatie - Toelichting 8.3 Wonen en bouwen
Omschrijving Bedrag afwijking
8.3 Wonen en bouwen
Lasten 398.600
Baten -13.982
Voordelig saldo 384.617

Toerekening BAR-bijdrage naar programma's (voordeel 399.726)
De toerekening van de BAR-bijdrage naar de programma's wordt toegelicht in de Leeswijzer.

Overige verschillen kleiner dan € 25.000 (nadeel 15.109)

Toelichting 0.10 Mutaties reserves

Terug naar navigatie - Toelichting 0.10 Mutaties reserves
Omschrijving Bedrag afwijking
0.10 Mutaties reserves
Stortingen 0
Onttrekkingen -552.851
Nadelig saldo -552.851

Het verschil tussen de geraamde en werkelijke onttrekking aan de reserves kan grotendeels worden verklaard door:

  • Geen benodigde dekking uit de algemene reserve voor kosten van gebiedsvisie Centrum- Oost en ontwikkeling PC Hooftstraat (nadeel € 150.000).
  • Lagere dekking uit de algemene reserve voor onderzoek kansen particulieren renovatie woningen (nadeel € 10.309).
  • Geen benodigde dekking uit de algemene reserve voor kosten van GR Nieuw Reijerwaard (nadeel € 63.100).
  • Lagere dekking uit de algemene reserve voor de Waalvisie, bijdrage aan sleutelplekken (nadeel € 15.000).
  • Geen benodigde onttrekking aan de afschrijvingsreserve Uitvoering Waalvisie (nadeel € 23.800).
  • Lagere dekking uit de algemene reserve door lagere benodigde compensatie over 2020 aan de stichting Sport Services Ridderkerk voor verlies op het zwembad (nadeel € 30.245).
  • Lagere dekking uit de reserve groot onderhoud sportaccommodaties voor dekking van groot onderhoud aan onder andere zwembad de Fakkel (nadeel € 100.436).
  • Lagere onttrekking aan de de reserve groot onderhoud gebouwen ter dekking van groot onderhoud (nadeel € 89.904).
  • Geen benodigde dekking uit de reserve Aanpassing Integraal Accommodatieplan voor compensatie voor het oude clubhuis van de Rowdies (nadeel € 60.000).

Prestatie-indicatoren

Terug naar navigatie - Prestatie-indicatoren
Nr. Omschrijving Bron Toelichting/Eenheid Waarde
67 Koopwoningen binnen de bewoonde woningvoorraad. Waarstaatjegemeente.nl In %. 57,0% (2019)
68 Particuliere huurwoningenbinnen de bewoonde woningvoorraad. Waarstaatjegemeente.nl In %. 4,1% (2019)
69 Gemeentelijke woonlasten meerpersoonshuishoudens. Waarstaatjegemeente.nl In euro 's. 785
70 Gemeentelijke woonlasten éénpersoonshuishoudens. Waarstaatjegemeente.nl In euro 's. 694
71 Uitvoering Wet WOZ. Waarderingskamer Waardering. Voldoende ****
72 Afgeronde bezwaarschriften WOZ voor eind oktober van het jaar. Gemeente In %. 30%*
73 Bezwaarschriften WOZ onder het landelijke afwijkingspercentage. Gemeente In %. 2,4%*
Aantal bezwaarschriften. 591
74 Gemiddelde WOZ-waarde. Waarstaatjegemeente.nl In euro 's. 257.800
75 Nieuw gebouwde woningen. Waarstaatjegemeente.nl Aantal per 1.000 woningen. 1,6 (2019)
76 Woonlasten in vergelijking met omliggende gemeenten. Coelo Vergelijking gemaakt met Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. (Zie paragraaf Lokale heffingen) Zie paragraaf Lokale heffingen
* per 31 juli 2021