Sportbeleid en activering
Sporten en bewegen in de buitenruimte
In januari 2019 zijn de twee gemarkeerde hardlooproutes officieel geopend. Facet krijgt veel positieve reacties op de hardlooproutes.
In augustus 2019 is een overeenkomst gesloten met Oasen voor het plaatsen van vier drinkwatertappunten in Ridderkerk.
Inclusief sporten en bewegen
Ridderkerk neemt sinds 2019 deel aan de website Uniek Sporten waar al het sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking op staat.
In Ridderkerk bespreken we het onderwerp ‘sporten voor mensen met een beperking’ met een brede groep. Deelnemers zijn: KCR, SV Slikkerveer, Rowdies, Anyam, ISR, Sport MEE, Facet, Brede School, Lucertis kinder- en jeugdpsychologie/wijkteam, Jeugd- en gezinscoach/wijkteam/begeleider van de Blauwe kinderclub en Stichting CJG Rijnmond.
In het najaar 2019 zijn er gesprekken geweest bij De Burcht, Pameijer, IJsselmonde Oost en Distinto om kennis te maken en te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen op het gebied van sporten en bewegen voor mensen met een beperking.
Via Sport MEE heeft de gemeente de beschikking over een sportconsulent voor mensen met een beperking. Het aantal uur voor de sportconsulent is uitgebreid vanaf september 2019.
Vet Gezond
In het kader van het programma Vet Gezond hebben we het navolgende bereikt:
• De Healthy sisters zijn in mei 2019 in Ridderkerk geweest voor de Avondvierdaagse. Zij zijn ambassadeurs voor JOGG Nederland en worden ingezet bij gemeenten die mooie initiatieven hebben.
• Er zijn in schooljaar 2019/2020 op verschillende scholen in Ridderkerk workshops gezonde leefstijl gegeven. De workshops zijn enthousiast ontvangen door de scholen en de kinderen.
• In juli 2019 is het programma ‘verbinding preventie en zorg’ dat gedraaid heeft op basisschool De Reijer succesvol afgerond. In september 2019 zijn beide locaties van de Piramide gestart met dit programma.
• In 2019 zijn er negen nieuwe private partners aangesloten bij VET GEZOND te weten: de Koning Repro, Upstairs, AH Dillenburgplein, Boon’s markt, Kinderopvang De Bron, KICKS Ridderkerk, One of a Kind en Kinderopvang SKR.
• Basisschool De Klimop Centrum heeft meegedaan met de Fit Op School metamorfose. Via crowdfunding heeft de school € 10.000 opgehaald. Hiermee wordt de school aangepast zodat er meer bewegend geleerd kan worden.
• In september 2019 is het programma Fitcoins gestart.
Lokaal Sportakkoord
De startbijeenkomst in het kader van het Lokaal Sportakkoord is gehouden in december 2019.
Het doel hiervan is motorische beperkingen bij jonge kinderen signaleren, beïnvloeden en waar mogelijk wegwerken.
Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie
Uitgangspuntennotitie ‘Cultuureducatie in de breedte’
In 2019 is met de culturele partners in Ridderkerk uitvoering gegeven aan de Uitgangspuntennotitie ‘Cultuureducatie in de breedte.’ De Uitgangspuntennotitie ‘Cultuureducatie in de breedte’ is in 2016 door uw raad vastgesteld, daarom is in 2019 gestart met een tussenevaluatie van deze notitie.
De Rijksregeling Cultuureducatie met Kwaliteit is uitgevoerd op tien verschillende basisscholen.
Met de Stichting Cultuureducatie is de ontwikkeling van de culturele kaart gestart. De inventarisatie onder culturele partners en de ontwikkeling van de culturele kaart als onlinedienstverlening voor onze inwoner heeft in 2019 plaats gevonden. Met de culturele kaart wordt cultuurparticipatie verbreed. Ook wordt het voor onze inwoners inzichtelijk wat er op gebied van cultuur in Ridderkerk te doen is. Verder worden cultureel ondernemers gefaciliteerd en zichtbaar gemaakt. De stichting Cultuureducatie werkt in de vorm van de Ridderkerkse Muziekschool samen met de Loods aan talentontwikkeling.
De Cultuurregisseur heeft met de regeling ‘Cultuur voor iedereen’ (aanjaagbudget) vraaggerichte cultuureducatie gerealiseerd. Er zijn nieuwe vormen van samenwerking uit voortgekomen tussen diverse maatschappelijke partners en burgers. Denk aan de projecten Cultuur Dichtbij (cultuureducatie activiteiten voor kwetsbare ouderen binnen de verzorgingshuizen) en de Programmaraad voor het jeugdtheater (Stichting Building Arts realiseert met ouders in schoolvakanties jeugdtheatervoorstellingen voor kinderen). Ook zijn binnen de regeling Cultuur voor iedereen projecten rondom maatschappelijke actuele thema’s georganiseerd. Projecten zoals als ‘Somebody to love project’ waarin Bibliotheek Aanzet, Filmhuis, Facet, Muziekschool en Building Arts nauw met elkaar samenwerkten. Of ook nieuwe innovatieve samenwerkingen op gebied van Cultuureducatie, Wetenschap en techniek geïnitieerd door Kinderopvang Ridderkerk, de Maakotheek en diverse basisscholen. Verder blijven culturele partners en actieve burgers in de ‘werkgroep Schildersdorp Rijsoord’ vernieuwende mogelijkheden zoeken om het bijzondere verhaal van Rijsoord steeds vanuit een andere invalshoek te vertellen. Inwoners worden zo betrokken bij deze cultuurhistorische parel van Ridderkerk.
Met het cultuurparticipatieproject ‘Ridderkerk in beeld’ zijn inwoners betrokken bij het ontwikkelperspectief Centrum Ridderkerk. Middelbare scholieren hebben cultureel onderwijs gehad in leegstaande winkelpanden. Zij hebben het winkelend publiek bevraagd op hun visie op het Centrum. Op basis van die beelden hebben de jongeren schetsen gemaakt die aan de ‘stakeholders’ zijn gepresenteerd.
Kunst
De voorbereidingen voor de kunsttoepassing op het Koningsplein zijn getroffen. De realisatie van de kunsttoepassing wordt in 2020 afgerond.
In rouwcentrum Vredehof is een nieuw kunstwerk gerealiseerd in het kader van de renovatie.
In 2019 is gestart met het aankopen van nieuwe kunstwerken. Dit naar aanleiding van het ingediende gelijknamige amendement. In 2019 is het kunstwerk ‘trouwjurk’ in de trouwzaal aangekocht en een uitvraag gedaan voor een kunstuiting die als stembus tijdens raadsvergaderingen gebruikt kan worden.
Musea
In 2019 heeft de Stichting Oud Ridderkerk de Oudheidskamer geëxploiteerd.
Media
Er is een definitieve keuze gemaakt voor de toekomstbestendige huisvesting van de bibliotheek in het gemeentehuis.
Met de bibliotheek is in 2019 afgesproken dat we vanaf 2020 aan de slag gaan met de verbetering van prestatieafspraken en meetbare doelen. In 2020 wordt dit verder doorontwikkeld.
De bibliotheek neemt ook zitting in de werkgroep Fairtrade. In 2019 heeft de bibliotheek tijdens de Fairtradeweek het certificaat van de Fairtrade organisatie ontvangen. Tegelijkertijd heeft de bibliotheek in die week diverse activiteiten georganiseerd rondom dit thema.
De bibliotheek heeft in 2019 diverse activiteiten georganiseerd (samen met partners) voor verschillende doelgroepen, zoals een voorleeswedstrijd voor kinderen van groep 7 en 8 van de Ridderkerkse basisscholen, koffie met-bijeenkomsten over verschillende actuele thema’s. Ook is een ‘baby-drive-in’ ter stimulering van het voorlezen aan baby’s en peuters georganiseerd. Verder zijn er activiteiten op het gebied van taal, rekenen, digitale vaardigheden voor volwassenen en het ‘Somebody to Love-project’ gehouden.
Openbaar groen en (openlucht) recreatie
In april heeft de gemeenteraad de startnotitie ‘Integrale Visie per wijk op groen in de openbare ruimte’ (Groenvisie) vastgesteld.
Voor het opstellen van de Groenvisie zijn vele inwoners bereikt door het houden van een groenenquête, wijkbijeenkomsten en overleggen met instanties zoals de natuurvereniging. Er zijn op de enquête veel reacties (ruim 1.400) ontvangen.
De op te stellen visie per wijk op groen op de openbare ruimte heeft veel raakvlakken met acties die van belang zijn voor het bewust zijn van de inwoners, maatschappelijke organisatie en bedrijven. De actie steenbreek is hier een voorbeeld van evenals het vergroenen van schoolpleinen.
In het voorjaar is een begin gemaakt met het omvormen van delen van de bermen door het aanleggen van stroken die aangeplant zijn met bloembollen en/of ingezaaid met bloemenmengsels. De reacties van de inwoners hierop zijn positief.