Programma 9 Ruimtelijke ontwikkeling, wonen en maatschappelijk vastgoed

Beheer overige gebouwen en gronden

Terug naar navigatie - Beheer overige gebouwen en gronden

Wat willen we bereiken?

Veilige, schone en goed onderhouden accommodaties.

Wat gaan we daarvoor doen?

Vanuit het MJOP wordt invulling gegeven aan het onderhoudsprogramma waardoor gebouwen in een goede conditie blijven. Er zullen gesprekken worden gevoerd met gebruikers om de accommodaties al dan niet aan te passen.

Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Terug naar navigatie - Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Wat willen we bereiken?

Een gezond economisch en duurzaam klimaat voor de bedrijfsterreinen in Ridderkerk waarbij de schaarse ruimte efficiënter wordt gebruikt en beter wordt benut, zodat de bedrijventerreinen ook in de toekomst kwalitatief gezond zijn.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Beter benutten van de milieu-categorieën binnen de huidige bedrijventerreinen.
  • Waar mogelijk functiemenging toepassen.
  • De ‘Energieke regio’ is ingehuurd voor onafhankelijke advies en energiebesparing.

Onderwijshuisvesting

Terug naar navigatie - Onderwijshuisvesting

Wat willen we bereiken?

Binnen de grenzen van de geldende verordening werken we aan een optimale huisvesting van het onderwijs.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • We bereiden samen met schoolbestuur OZHW (Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor primair en voortgezet onderwijs) uitbreiding van het Gemini College aan de Sportlaan voor.
  • We starten met de bouw van IKC De Noord met gymzaal. De gemeente is bouwheer. De school huisvesten we tijdens de bouw tijdelijk aan de P.C. Hooftstraat bij de voormalige gemeentewerf.
  • In overleg met schoolbestuur PCPOBR (Protestants Christelijk Primair Onderwijs Barendrecht en Ridderkerk) werken we aan de vervangende nieuwbouw van De Wingerd in Kind- en Wijkcentrum De Wingerd met kinderopvang door SKR en het wijkcentrum Oost. We werken met PCPOBR en SKR ook aan de vernieuwing van De Regenboog en De Klimop Centrum.
  • De bouw van IKC De Driemaster start onder het bouwheerschap van schoolbestuur LEV West-Nederland.

Sportaccommodaties

Terug naar navigatie - Sportaccommodaties

Wat willen we bereiken?

Het aanbieden van kwalitatieve, schone en veilige accommodaties welke aansluiten bij de wensen en eisen van gebruikers.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het beheer van de sportaccommodatie wordt verzorgd door Sportservice Ridderkerk. Zij zullen de accommodatie in samenspraak met de gemeente doorontwikkelen of aanpassen aan de wensen vanuit het collegeprogramma.

Begraafplaatsen

Terug naar navigatie - Begraafplaatsen

Wat willen we bereiken?

Op de begraafplaats zijn diverse mogelijkheden tot begraven en locaties voor het plaatsen van urnen. Algemene graven, particuliere graven (voor bepaalde en onbepaalde tijd), urnengraven, urnenmuur, urnentuin en as verstrooiingsvelden.

Hiermee is de begraafplaats een plek om overledenen te herdenken, maar ook een bijzonder openbaar park binnen de gemeente.

Wat gaan we daarvoor doen?

Inrichten uitbreiding begraafplaats
De laatste ontwikkelingen en wensen rondom de behoefte aan de diverse graf -en urnmogelijkheden, gedenkplaatsen en facilitaire- en personele voorzieningen worden geïnventariseerd en verwerkt in het definitieve inrichtingsplan van de uitbreiding van begraafplaats Vredehof. Hiervoor zal overleg plaatsvinden met vertegenwoordigers van de diverse geloofsovertuigingen en uitvaartorganisaties. De ontwikkeling geeft aan dat er meer behoefte is aan een inrichting als een gedenkpark dan aan een traditioneel ingerichte begraafplaats.

Beschermde status graven Molukse KNIL militairen
In 2022 is in overleg met de Molukse gemeenschap gestart met het inventariseren van de graven van Molukse KNIL militairen. In 2023 wordt de procedure om deze graven een historische bescherming te bieden afgerond.

Exploitatie en tarieven
Voor de nieuwe exploitatieberekening van de begraafplaatsen en vast te stellen begraaf-en graftarieven worden de toekomstig te verwachten ontwikkelingen meegenomen.

Ruimte en leefomgeving

Terug naar navigatie - Ruimte en leefomgeving

Wat willen we bereiken?

  • Goede samenhang tussen de sociaal maatschappelijke opgaven, vanuit het AIAP, het Actieplan Wonen en Zorg, de ruimtelijke opgaven uit de omgevingsvisie Ridderkerk 2035 en de belangen van grondeigenaren, bewoners en ondernemers.
  • Op zowel organisatorisch, bestuurlijk en op uitvoeringsniveau Omgevingswet-proof zijn. Hiermee bedoelen we dat we kunnen werken volgens de principes van de Omgevingswet. Dat vraagt veel voorbereiding en aanpassing van beleid en werkprocessen.
  • Ontwikkelruimte blijft schaars. Daarom is duurzame gebiedsontwikkeling ons uitgangspunt. Dit vraagt een integrale afweging van (ruimtelijke) plannen, projecten en marktinitiatieven. Daarbij werken we niet alleen, maar samen met stakeholders en andere betrokkenen. Met een integrale aanpak bereiken we een kwalitatief beter resultaat voor de fysieke leefomgeving.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Wij gaan door met de voorbereidingen op de Omgevingswet. Van de theorie verschuift de focus vanaf 2022 naar het praktisch (leren) werken met de nieuwe instrumenten uit deze Omgevingswet, zoals het omgevingsplan. Dit vraagt een grote en langdurige investering van veel medewerkers uit meerdere clusters en teams. Een investering die onvermijdelijk en vereist is om het huidige niveau van dienstverlening en professionaliteit van onze organisatie ook na 1 januari 2023 op peil te houden. Zowel gelet op de advisering aan bestuurders, de aansturing van adviesbureaus als begeleiding van het toenemende aantal marktinitiatieven.
  • Voordat de Omgevingswet in werking treedt, willen we in ieder geval de volgende ontwerpbestemmingsplannen ter inzage hebben liggen, zodat deze na vaststelling daarvan van rechtswege in een omgevingsplan overgaan:
    • Woongebied Ridderkerk.
    • Donkersloot.
    • De vaststelling van deze bestemmingsplannen kan na de inwerkingtreding van de Omgevingswet plaatsvinden, zolang de ontwerpbestemmingsplannen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet ter inzage liggen.
  • We stellen een verdichtingskaart op. Hierin onderzoeken we onder andere waar verdichting mogelijk is en welke maximale bouwhoogte is toegestaan. De verdichtingskaart kunnen we opnemen in de te actualiseren omgevingsvisie.
  • We werken de ontwikkellocaties uit de Visie Grondposities verder uit. De Woonvisie vormt daarvoor de basis. We hebben hierbij een volgorde van ontwikkeling van de percelen bepaald. We zijn bij het ontwikkelen van die locaties wel mede afhankelijk van externe partijen.
  • Marktinitiatieven die bijdragen aan een gemeentelijke ambitie nemen wij mee bij het herzien, verder uitwerken en maken van nieuw beleid. Bij die marktinitiatieven houden we ook rekening met de Woonvisie, maar ook met het Actieplan Wonen en Zorg.

Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen)

Terug naar navigatie - Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen)

Wat willen we bereiken?

Uitgifte van grond ten behoeve van woningbouw:

  • In overeenstemming met de gemeentelijke stedenbouwkundige visie.
  • Passend binnen de gemeentelijke woningbouwstrategie.
  • Binnen de gestelde financiële kaders.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Fase 6 van Het Zand wordt woonrijp gemaakt.
  • Fase 7 van Het Zand wordt woonrijp gemaakt.
  • Het openbaar gebied rond het eerste bouwblok van de Driehoek wordt woonrijp gemaakt.
  • De grondexploitatie Het Zand wordt gemonitord en geactualiseerd.
  • Het gebied ten behoeve van de ontwikkeling van de Prunuslaan wordt bouwrijp gemaakt.

Wonen en bouwen

Terug naar navigatie - Wonen en bouwen

Wat willen we bereiken?

In lijn met de eerder vastgestelde woonvisie Ridderkerk 2021 – 2026 willen we tot 2030 minimaal 900 woningen toevoegen aan onze woningvoorraad. Daarnaast willen we een deel van de verouderde woningvoorraad herstructureren of slopen en nieuwbouwen. Daarbij hebben we nadrukkelijk aandacht voor variatie (juiste woningen), duurzaamheid (onder andere energiezuinig en klimaatadaptief), woonzorg concepten en een leefbare wijk. Dat willen we realiseren in goede samenwerking met zowel lokale woonpartners als het regionale Samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam (SvWrR). 

Wat gaan we daarvoor doen?

We sturen op de realisatie van circa 400 woningen in 2023. We stellen een kwalitatief afwegingskader op om nieuwe initiatieven te toetsen. Daarbij is onder anderen aandacht voor zowel betaalbaarheid als variëteit en duurzaamheid. Met corporaties stellen we een herstructureringsprogramma op voor de komende 10 jaar. 

Met bewoners, Wooncompas en andere betrokkenen maken we wijkplannen. We zetten beschikbare subsidieregelingen in ter stimulering van energiebesparing en we werken aan bewustwording bij inwoners door inzet van energiecoaches, collectieve inkoopacties, de Duurzame Huizen Route en de Duurzaamheidsweek. De WoonWijzerWinkel zetten we in als gemeentelijk energieloket waar inwoners terecht kunnen voor verduurzaming van de woning. 

Samen met Wooncompas verkennen we (aanvullende) maatregelen om doorstroming van ouderen te faciliteren. We werken in de Samenwerkingstafel Wonen en zorg samen aan de woonopgave en een optimale infrastructuur voor wonen en zorg. Naast het uitvoeringsprogramma van de nieuwe Woonvisie monitoren we jaarlijks de prestatieafspraken met Wooncompas, Progressie en WBV Samenwerking Slikkerveer. 

Wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten?
Exploitatie Begroting 2022 na wijziging Begroting 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026
Lasten
0.3:Beheer overige gebouwen en gronden -1.126.500 -980.300 -1.101.900 -1.102.800 -1.099.700
3.2:Fysieke bedrijfsinfrastructuur -453.500 -465.700 -466.100 -466.300 -465.800
4.2:Onderwijshuisvesting -2.287.000 -3.210.300 -2.782.000 -3.065.100 -3.097.200
5.2:Sportaccommodaties -4.209.100 -3.913.900 -4.261.700 -4.288.700 -4.293.200
7.5:Begraafplaatsen en crematoria -1.633.500 -1.750.900 -1.763.000 -1.836.300 -1.768.600
8.1:Ruimte en leefomgeving -1.694.400 -1.535.400 -1.524.100 -1.526.500 -1.521.200
8.2:Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen) -3.387.600 -1.301.900 -680.400 -144.000 -144.000
8.3:Wonen en bouwen -1.381.300 -1.474.800 -1.465.200 -1.464.900 -1.459.000
Totaal Lasten -16.172.900 -14.633.200 -14.044.400 -13.894.600 -13.848.700
Baten
0.3:Beheer overige gebouwen en gronden 173.600 177.400 177.400 177.400 177.400
3.2:Fysieke bedrijfsinfrastructuur 0 0 0 0 0
4.2:Onderwijshuisvesting 9.100 53.000 95.700 95.300 95.300
5.2:Sportaccommodaties 1.418.800 1.441.300 1.441.300 1.441.300 1.441.300
7.5:Begraafplaatsen en crematoria 1.419.800 1.444.300 1.469.600 1.471.100 1.472.500
8.1:Ruimte en leefomgeving 34.000 34.000 34.000 34.000 34.000
8.2:Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen) 3.384.100 1.258.500 635.400 99.000 99.000
8.3:Wonen en bouwen 51.200 78.900 78.900 78.900 78.900
Totaal Baten 6.490.600 4.487.400 3.932.300 3.397.000 3.398.400
Saldo - Lasten en baten -9.682.300 -10.145.800 -10.112.100 -10.497.600 -10.450.300
Stortingen
0.10:Mutaties reserves -769.400 -1.192.400 -1.192.400 -1.192.400 -1.192.400
Totaal Stortingen -769.400 -1.192.400 -1.192.400 -1.192.400 -1.192.400
Onttrekkingen
0.10:Mutaties reserves 2.291.200 1.775.300 1.757.800 1.703.000 1.593.400
Totaal Onttrekkingen 2.291.200 1.775.300 1.757.800 1.703.000 1.593.400
Saldo - Reserves 1.521.800 582.900 565.400 510.600 401.000

Toelichting Onderwijshuisvesting

Terug naar navigatie - Toelichting Onderwijshuisvesting

Huisvestingskosten openbaar basisonderwijs
Ten opzicht van 2022 vervallen in 2023 de geraamde uitvoeringskosten van de tijdelijke huisvesting van obs De Noord. In 2023 zijn huurkosten geraamd voor de tijdelijke herhuisvesting. Ook zijn in 2023 incidentele kosten geraamd voor sloop en extra afschrijving van de oude school De Noord. Vanaf 2023 is rekening gehouden met kostendekkende huurinkomsten van kindcentrum De Noord.

Huisvestingskosten openbaar voortgezet onderwijs
Mutaties betreffen de gewijzigde kapitaallasten als gevolg van de investeringen

Toelichting Sportaccommodaties

Terug naar navigatie - Toelichting Sportaccommodaties

Zwembaden/Binnensportaccommodaties/Groene sportvelden en terreinen - subsidies
Het verschil tussen 2022 en 2023 wordt verklaard door de taakstelling van vijf procent op het exploitatiebudget van Sport Service Ridderkerk.

Sporthal Drievliet
Mutaties betreffen de gewijzigde kapitaallasten als gevolg van de investeringen.

Sportzaal Populierenlaan Gemini
Mutaties betreffen de gewijzigde kapitaallasten als gevolg van de investeringen.

Groene sportvelden en terreinen Ridderkerk
In 2022 is de doorgeschoven prestatie geraamd betreffende compensatie voor het oude clubhuis van de Rowdies.
In 2022 zijn sloopkosten geraamd van de accommodatie van de Rowdies in het Oosterpark, in verband met de herhuisvesting.
Overige mutaties betreffen de gewijzigde kapitaallasten als gevolg van de investeringen.

Toelichting Ruimte en leefomgeving

Terug naar navigatie - Toelichting Ruimte en leefomgeving

Gebiedsvisie Centrum-Oost
In 2022 zijn doorgeschoven prestatie geraamd inzake gebiedsvisie/transformatie Centrum-Oost.

Uitkoop woningen onder hoogspanningsleidingen
In 2022 zijn incidentele kosten geraamd voor het verwijderen van de hoogspanningsleiding van Hendrik-Ido-Ambacht naar Slikkerveer.

Toelichting Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen)

Terug naar navigatie - Toelichting Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen)

GRB: Erfpachtsgronden
Mutaties in lasten vanaf 2023 betreffen de gewijzigde kapitaallasten als gevolg van de investeringen.
Vanaf 2023 zijn erfpachtinkomsten geraamd voor Nieuw Reijerwaard betreffende Renes/Engie en AFL Barendrecht.

GREX Het Zand
In 2022 is er geraamd voor verkoop en de bijbehorende afwaarding bij verkoop van grond volgens het Meerjaren Prognose Grondexploitaties 2021.

Toelichting Reserves

Terug naar navigatie - Toelichting Reserves

Het nadeel in 2023 ten opzichte van 2022 wordt voornamelijk veroorzaakt door:

  • In 2022 en 2023 is dekking uit de algemene reserve geraamd voor huur- en uitvoeringskosten van tijdelijke huisvesting van school De Noord.
  • In 2022 is dekking uit de algemene reserve geraamd voor de doorgeschoven prestatie gebiedsvisie Centrum-Oost.
  • In 2022 is dekking geraamd uit de reserve ondergronds brengen hoogspanningsleiding voor het verwijderen van de hoogspanningsleiding van Hendrik Ido Ambacht naar Slikkerveer.
  • In 2022 is incidentele dekking uit de reserve Aanpassing Integraal Accommodatie Plan (AIAP) geraamd voor sloop van opstallen en omgeving van de Rowdies.
  • In 2022 is incidentele dekking uit de reserve Aanpassing Integraal Accommodatie Plan (AIAP) geraamd voor de doorgeschoven prestatie compensatie aan de Rowdies voor hun oude clubhuis.
  • In 2023 is incidentele dekking uit de reserve Aanpassing Integraal Accommodatie Plan (AIAP) geraamd voor extra afschrijving en sloopkosten van de oude school De Noord.
  • Door fluctuaties in het groot onderhoud van gebouwen fluctueert ook de dekking uit de reserve Groot Onderhoud Gebouwen hiertegenover.
  • Vanaf 2022 is, conform het meerjarenperspectief 2021-2024 een storting geraamd in de reserve Nieuw Reijerwaard.
  • Ter dekking van wegvallende baten uit grondexploitaties wordt onttrokken aan de reserve afbouw dekking grondexploitaties, conform het besluit bij vaststelling van de jaarrekening 2021.

Beleidsdocumenten

Terug naar navigatie - Beleidsdocumenten
Document Bestaand beleid Uit te werken beleid Te herzien beleid Nieuw te ontwikkelen beleid
Raad College
Actualisatie Integraal Accommodatieplan Ridderkerk 2019 X   X    
Beeldkwaliteitsplan De Oude Boomgaert – onderdeel Welstandsnota Ridderkerk (2018) X        
Beeldkwaliteitsplan Nieuw Reijerwaard – onderdeel Welstandsnota Ridderkerk (2014) X        
Beeldkwaliteitsplan woningbouw Lagendijk 104-106 – onderdeel Welstandsnota Ridderkerk (2011) X        
Beleidsregel vergroting hoofdgebouw van karakteristieke bestaande woningen in linten (2002)   X      
Beleidsregel Vestigingsbeleid detailhandel Noordenweg (2011)   X      
Bestuursovereenkomst Samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam 2020 X        
Gebiedsvisie Centrum Oost (Noordenweg en omgeving)     X    
Gebiedsvisie P.C. Hooftstraat en omgeving (2017) X   X    
Gebiedsvisie Plein Oost en omgeving (2018) X   X    
Gebiedsvisie Rivieroevers     X    
Gebiedsvisie Sportpark Bolnes     X    
Gebruiksreglement rouwcentrum Ridderkerk (2020)   X      
Handboek Openbare Ruimte Centrum Ridderkerk (2021)   X      
Handboek Openbare Ruimte Ridderkerk (2015)   X X X  
Huisvesting Integrale Kindcentra bij nieuwbouw en uitbreiding schoolgebouwen’   X      
Integraal Accommodatieplan Ridderkerk X        
Nota grondbeleid 2016 - 2019 X        
Omgevingsvisie Ridderkerk 2035 (2017) X   X    
Participatiebeleid voor ruimtelijke projecten         X
Prestatieafspraken 2020-2024 Wooncompas, gemeente Ridderkerk, bewonersraad Progressie (2020)   X      
Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Ridderkerk (2008) X        
Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam 2018 - 2030   X      
Regionale Woonvisie       X  
Sociaal Beheer (2019) X        
Uitvoeringsbesluit grafbedekking (2020)   X      
Uitvoeringsbesluit graven, asbezorging en overige (2020)   X      
Uitvoeringsbesluit tijden van begraven en bezorging van as (2020)   X      
Verordening Algemene begraafplaatsen Ridderkerk 2020 X        
Verordening Blijverslening Ridderkerk 2017 X        
Verordening Starterslening Ridderkerk 2019 X        
Verordening Verzilverlening gemeente Ridderkerk 2019 X        
Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Ridderkerk 2021 X        
Verordening Woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2020 (2020) X        
Visie Grondposities   X X    
Welstandsnota Ridderkerk (2009) X        
Woonvisie Ridderkerk 2021 - 2026 X        

Prestatie-indicatoren

Terug naar navigatie - Prestatie-indicatoren
Nr. Omschrijving Bron Toelichting/Eenheid Waarde
71 Koopwoningen binnen de bewoonde woningvoorraad. Waarstaatjegemeente.nl In %. 56,7%
72 Particuliere huurwoningen binnen de bewoonde woningvoorraad. Waarstaatjegemeente.nl In %. 4,5%
73 Gemeentelijke woonlasten meerpersoonshuishoudens. Waarstaatjegemeente.nl In euro 's. 785 (2022)
74 Gemeentelijke woonlasten éénpersoonshuishoudens. Waarstaatjegemeente.nl In euro 's. 746 (2022)
75 Uitvoering Wet WOZ. Waarderingskamer Waardering. Voldoende (2022)
76 Afgeronde bezwaarschriften WOZ voor eind oktober van het jaar. Gemeente In %. 85,0% (2022)
77 Bezwaarschriften WOZ onder het landelijke afwijkingspercentage. Gemeente In %. 2,6% (2022)
Aantal bezwaarschriften. 375 (2022)
78 Gemiddelde WOZ-waarde. Waarstaatjegemeente.nl In euro 's. 332.000 (2022)
79 Nieuw gebouwde woningen. Waarstaatjegemeente.nl Aantal per 1.000 woningen. 9 (2021)
80 Woonlasten in vergelijking met omliggende gemeenten. Coelo Vergelijking gemaakt met Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. (Zie paragraaf Lokale heffingen) Zie paragraaf Lokale heffingen
81 Demografische druk. Waarstaatjegemeente.nl In %. 83,0% (2022)
De som van het aantal personen van 0 tot 20 jaar en 65 jaar of ouder in verhouding tot de personen van 20 tot 65 jaar.