Leeswijzer

Indeling
De jaarstukken zijn onderverdeeld in het jaarverslag en de jaarrekening. In het jaarverslag komt voornamelijk het beleidsmatige deel van de verantwoording naar voren. Het jaarverslag bevat de door de raad vastgestelde programma's en de (voorgeschreven) paragrafen, zoals genoemd in het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). In de jaarrekening is de cijfermatige verantwoording opgenomen. Dit komt tot uiting in de balans en het overzicht van baten en lasten met de bijbehorende toelichtingen. Andere onderdelen zijn informatie omtrent de Wet normering topinkomens, de staat van investeringen met toelichting op de stand van zaken en de activiteiten van het afgelopen jaar, de SiSa-bijlage met de verantwoording over de besteding van specifieke uitkeringen en het overzicht van de gerealiseerde baten en lasten per taakveld.

Tekenduiding
De lasten zijn negatief opgenomen, dus met een minteken. In een kolom waar het saldo getoond wordt, krijgt een nadeel een min voor het bedrag. Een voordeel wordt zonder extra teken getoond.

Afrondingen
De cijfers die in deze jaarstukken zijn verwerkt, komen direct uit de boekhouding van de gemeente. Daar staan de getallen genoteerd tot op twee cijfers achter de komma. In dit boekwerk worden de cijfers afgerond op hele euro's. Hierdoor kan het voorkomen dat als een tabel nageteld wordt, er minimale verschillen zijn.

Toelichtingen
In de programma’s zijn toelichtingen geschreven voor de verschillen, groter dan € 25.000, tussen de ramingen van de gewijzigde begroting 2022 en de realisatie. In de toelichting op de verschillen wordt veelal het verschil verklaard door middel van grote onderwerpen. Hierdoor komt het voor dat de telling van de verschillende genoemde afwijkingen niet optellen tot het totaalbedrag van het verschil.

Wanneer in de verschillenanalyse een afwijking als structureel is beoordeeld, wordt dit expliciet in de toelichting vermeld. Alle overige afwijkingen zijn daarmee incidenteel. De structurele afwijkingen kunt u terugvinden in het hoofdstuk Algemene toelichting.

Toerekening BAR-bijdrage naar programma's
In nagenoeg elk programma wordt bij de toelichting op de verschillen het onderwerp 'Toerekening BAR-bijdrage naar programma's' genoemd. Dit is een wettelijke en budgetneutrale verdeling van de personeelskosten naar de verschillende taakvelden, zodat per taakveld de totale kosten zichtbaar zijn. De verschillen ontstaan door een gewijzigde verdeling over de taakvelden gedurende het jaar.

Prestatie-indicatoren
Sinds 2016 is de Regeling beleidsindicatoren gemeenten van kracht. In deze regeling zijn 39 indicatoren opgenomen, waarvan er door wettelijke aanpassingen nog 34 resteren. Deze, en meer indicatoren, zijn op de website Waarstaatjegemeente.nl terug te vinden. De waarden bij de indicatoren op de website worden aangepast wanneer nieuwe informatie bekend is. Het kan hierdoor voorkomen dat de waarde opgenomen in dit boekwerk verschilt van de website. De peildatum voor de opgenomen waarden is 3 april 2023.

Per programma worden de prestatie-indicatoren weergegeven met een waarde voor het jaar 2022. Dit is in veel gevallen het meest recente jaar waarvan cijfers bekend zijn. Alle verplichte (en ook veel van de eigen gekozen) indicatoren zijn afkomstig uit landelijke databases via www.waarstaatjegemeente.nl. Wij zijn afhankelijk van de actualiteit van deze cijfers en hebben hier geen invloed op.
Indien er voor het jaar 2022 geen waarde bekend is, wordt de waarde van het laatst bekende jaar weergegeven. Dit is dan kenbaar gemaakt met het jaartal tussen haakjes. Er is dit jaar geen Ondernemerspeiling uitgevoerd.

De indicatoren die genoemd worden in de programma’s kennen verschillende bronnen. Een overzicht met internetlinks naar de bronnen vindt u hieronder.

Bron
Waarstaatjegemeente.nl
BBV verplichte indicatoren
Burgerpeiling
Lokale monitor Wonen
Gemeentelijke monitor Sociaal Domein

Na het klikken op de links hierboven kan het zijn dat er nog gekozen moet worden voor Ridderkerk.