Voorwoord

In een tussenrapportage worden ontwikkelingen die invloed hebben op doelstellingen en budgetten opgenomen en dat geeft de raad de mogelijkheid haar kaderstellende en controlerende taak uit te voeren. De tussenrapportage is daarmee een verantwoordingsinstrument dat voor de raad tevens een sturingsmoment kan zijn. Geheel volgens de Financiële verordening 2017 wordt tweemaal per jaar een tussenrapportage opgesteld.

Het saldo van deze tussenrapportage wordt mede bepaald door de verhoging van de BAR-bijdrage. In deze verhoging zit onder meer de verwerking van de cao voor gemeenten en de overgang van de heffingen naar SVHW. Andere onderwerpen die het saldo bepalen zijn het project Park Maasdonck, de subsidieregeling voor energiecompensatie, de uitvoering van de energietoeslag, de opvang van Oekraïners, de aframing van de eerder opgenomen stelposten voor prijsstijgingen en de september- en decembercirculaires 2022.

De doorgeschoven prestaties uit de jaarrekening 2022 worden in 2023 gedekt uit de algemene reserve. Dit verschilt niet met voorgaande jaren.